fbpx

Aseet & optiikka

Parivertailu – Franchi Affinity 3 vs. Winchester SX4

Suomessa itselataavien osuus myytävistä haulikoista on noin puolet kokonaismäärästä. Näistä kaksi pitkän aikavälin myydyintä kohtuuhintaista haulikkoa ovat Franchi Affinity 3 ja Winchester SX4. Pistimme suosikit vastakkain.

Ei ole todellakaan sattumaa, että nämä sorsakoneet ovat suosittuja. Hinta ja laatu lyövät kättä niin, että läsähtää.

Hinnan ja ominaisuuksien yhtälössä Franchi ja Winchester ovat omassa luokassaan. Aseet ovat hyvää vastinetta rahalle ja molemmissa on kosolti yhteneviä piirteitä. Yksi iso erokin löytyy. Franchi on inertiatoiminen ja Winchester kaasumäntätoiminen.

Näiden kahden suosikin keskinäiset erot ovat pääasiallisessa syynissämme, mutta jotain yhteistäkin parilla on hintavampiin haulikoihin verrattuna. Erot löytyvät yksityiskohdista ja varustelutasosta. Hyvä esimerkki löytyy lukkokehyksen pohjasta, patruunan syötöstä makasiiniin.

Peruspuolarin ja premium-mallin yksi ero löytyy latausportista. Niin Winsu kuin Franchi ovat melko karkeita ladattavia.

Franchi ja Winchester ovat suorastaan raakileita siihen verrattuna, mitä itselataavien parhaimmistosta löytyy ja kuinka miellyttävää patruunoiden syöttäminen makasiiniin on.

Käymme nyt erot läpi kohta kohdalta ja katsomme, kumman puoleen vaaka kallistuu kussakin osa-alueessa. Jokaisen kohdan jälkeen voittaja saa yhden pisteen ja joka kohdan jälkeen näkyy kertynyt pistesaldo.

Huollettavuus

Haulikon toimintatapa vaikuttaa valintaan useissa tapauksissa, sillä itselataavien haulikoiden huolto ei ole lähellä kaikkien sydäntä. Huoltotoimia pelätään, sillä laitteet ovat outoja ja toisaalta toimintamekanismia ei tunneta, joten tällöin on hieman vaikea tietää mitä haulikoista pitäis ylipäätääni huoltaa. Tämän takia inertiatoimiset ovat monien suosimia, sillä niiden huoltaminen on yksinkertaisempaa. Tästä pisteet Franchille. Sen huoltaminen on helpompaa.

Winchester on kaasumäntätoimiseksi haulikoksi varsin yksinkertainen huollettava sekin, mutta kaasumäntätoimisissa haulikoissa on ylipäätään tärkeää pitää huoli kaasumännän puhtaudesta. Wincesterissä homma on helppo, sillä vain kaasumäntä ja makasiiniputken ulkopinta ovat toiminnan kannalta oleelliset huoltokohteet. Winchesterin kaasumäntä on itsesäätyvänäkin erittäin helppohoitoinen vaikeastikin likaantuneena. Samoin makasiiniputken ulkopinnan puhdistus on helppoa. Joka tapauksessa huollettavaa on enemmän kuin inertiatoimisissa.

Franchi 1 – Winchester 0

Rekyylituntuma

Rekyyli on yksi asia, joka haulikoissa on vääjäämätön ja erityisesti raskaita teräshaulilatauksia ammuttaessa rekyyli vaikuttaa sekä ampujan tuntemuksena, että ampumasuoritusta häiritsevänä tekijänä. Tällä saralla kaasumäntätoimiset haulikot ovat suvereeneja, sillä näissä mekanismi taltuttaa rekyyliä paremmin kuin inertiatoimisissa haulikoissa. Tästä pisteet Winchesterille.

Franchi 1 – Winchester 1

Toimintavarmuus

Olipa kyse mistä hyvänsä haulikosta, tulee toimintavarmuus aina kyseeseen jossain kohtaa keskusteluita. Franchin eduksi voidaan laskea se, että kyseinen haulikko on saatavana sekä 12/76, että 12/89 versioina, joten voidaan sanoa, että Franchi pelaa hyvin myös kevyemmillä latauksilla erityisesti 12/76 versiona.

Winchesterissä toimintaa varmistaa taas kaasun ylivuotoventtiilillä varustettu itsesäätyvä kaasumäntä, joka varmistaa toimintaa kevyillä latauksilla. Joka tapauksessa Franchin voidaan sanoa toimivan paremmin keveimmillä latauksilla johtuen siitä, että sen toiminta ei ole niin huoltoriippuvaista kuin Winchesterissä.  

Jos haulikoilla ammutaan patruunoita, joilla ne toimivat, on kaasumäntätoimisissa se etu, että niissä ampujan vaikutus toimintavarmuuteen on vähäisempi.

Tietyt tilanteet ovat inertiatoimisille ongelma, esimerkiksi voimakkaasti ylöspäin ammuttaessa aseen rekyyliliike saattaa jäädä olemattomaksi, jolloin inertiatoiminen ei lataa rivakasti. Inertiatoimisten toiminta perustuu siis nimenomaan aseen rekyyliliikkeeseen, josta nimitys inertia.

Kaasumäntätoimisilla asia on taas päinvastainen, eli varminta toiminta on silloin, kun perän takana ollaan jämäkästi. Toimintavarmuudessa ollaan siis hyvin pitkälti tasoissa ja esimerkiksi näiden aseiden varmuus Semi-auto Challenge lajissa on ollut toistaiseksi virheetöntä. Tässä osissa kärkisija täytyy jakaa.

Franchi 2 – Winchester 2

Ammuttavuus

Asia, jota on hyvin vaikea mitata muutoin kuin radalla, on aseiden ammuttavuus. Winchester on tästä parivaljakosta selkeästi enemmän “ampujan haulikko”, eli sen suuntautuvuus ja tasapainojakauma ovat parempia kuin Franchissa. Winchester on näistä haulikoista se intuitiivinen ammuttava ja sallii huomattavasti monipuolisempien ampumatekniikoiden käytön.

Asia on huomattu testeissä, joissa aseita on päästy vertaamaan rinnan ja näissä kaikissa tilanne on ollut poikkeuksetta se, että Winchester koetaan helpommaksi ampua. Franchissa on taas voimakas etupainoisuus ja taipumus liikkua itsepäisesti omalla nopeudellaan, joten se ei ole kovin joustava eri ampumatekniikoiden käyttöön ja vaatii tämän takia harjoitusta. Ammuttavuus kallistuu siis Winchesterille.

Franchi 2 – Winchester 3

Ergonomia

Haulikoiden kohdalla kulunut sanonta on se, että “haulikko ampuu perällään”. Näin asia ei ole, vaan haulikon ampumaominaisuuksissa on enemmän kyse haulikon suuntautuvuudesta ja tasapainojakaumasta.

Ergonomia on kuitenkin tärkeässä roolissa ja tässä Winchester vetää pidemmän korren johtuen keskimäärin sopivammasta pistoolikahvasta, joka sopii useimmille kämmenille. Franchissa pistoolikahva on väljä ja tämä haittaa monella ampujalla ampuvan käden kontrollia aseen nostoon ja laukaisuun. Tässäkin osiossa Wincester vie pisteen.

Franchi 2 – Winchester 4

Hallintalaitteet

Puolareiden painikkeet ja kammet ovat suurentuneet. Se on hyvä asia ja helpottaa aseen hallintaa.

Hallintalaitteiden osalta Franchilla on etumatkaa ja itse asiassa Affinity 3 kohautti tullessaan juuri sillä, että siinä oli liuta ominaisuuksia, joita tuppasi tätä ennen löytymään vain lisävarusteita tarvikeosina valmistavien tarjonnasta. Franchissa on siis isompi viritystappi ja isompi lukon vapautin, jotka helpottavat aseen käyttöä.

Winchesterissä linja on taas perinteisempi, eli erityisesti lukon vapauttimen käyttö vaatii näppivoimia ja viritintappi on sekin pienikokoinen.

Varmistin näissä molemmissa haulikoissa on niin sanotusti oikealla paikallaan ja vaikka WInchesterissä on suurempi varmistin, toimii Franchin varmistin pienempänä myös varsin hyvin. Tässä osiossa pisteen vie kokonaisuudessaan paremmin varustettu Franchi.

Franchi 3 – Winchester 4

Franchi on Cerakote-pinnoitettu ja erittäin säänkestävä. Tämä on plussa varsinkin jos ase on suolaveden kanssa tekemisissä.

Pintakäsittely

Pintakäsittelyltään Franchi on näistä haulikoista profiloitunut Cerakote pinnoitusta käyttäväksi ja Winchester mielletään joko mustana tai camodipattuna. Kuitenkin se, että molempia haulikoita tarjotaan laajemmalla skaalalla eri pinnoituksia ja myös niin sanottuina field -malleina.

Tämän takia voidaan sanoa, että teoriassa haulikot saavat tästä tasapisteet, mutta käytännössä Franchissa on paremmin kulutusta kestävä pinnoitus johtuen maahantuonnin painotuksista. Käytäntö sanelee ja piste Franchille.

Franchi 4 – Winchester 4

Varustelutaso

Fakta on se, että tämän hintaluokan haulikot ovat vain aniharvoin kovin runsaasti varusteltuja. Pääasissa haulikot toimitetaan pahvilaatikoissa ja niissä on vain välttämättömimmät lisävarusteet.

Supistajiakin on mukana yleensä vain kolme kappaletta ja esimerkiksi supistaja-avain on yleensä vain metallilevystä prässätty “lätkä”, jolla supistajia voidaan kiristää tai avata.

Varustelutasoltaan molemmat haulikot ovat siis sellaisia, joissa mukana on vain välttämättömin, mutta jälkimarkkinoilta löytyy sitten erilaisia lisävarusteita haulikoiden virittämiseen. Pääpaino virityskohteissa löytyy piipun suulta, joissa molemmat haulikot ovat vahvoilla. Beretta/Benelli Mobilchoke ja Winchesterissä käytetty Browningin Invector Plus ovat supistajastandardeja, joihin valikoimaa löytyy roppakaupalla ja jopa Suomessa näihin supistajastandardeihin löytyy tarjontaa hyllytavarana. Varustelutasoltaan haulikot ovat tasavertaisia.

Franchi 5 – Winchester 5

Loppupisteet 5-5 ovat kuvaava pisteytys tällä parivaljakolla. Sekä Winchester, että Franchi ovat kumpikin aina jossain kohdassa toisiaan parempia, mutta lopulta pisteytys menee tasan. Tästä huolimatta näiden haulikoiden välilä käydään jatkuvaa vääntöä ja väittelyä paremmuudesta.

YHTEENVETO

Käytännössä Franchi ja Winchester ovat tasapäisiä haulikoita monessakin mielessä, joten erot löytyvät pääasiassa makuasioista, mieltymyksistä ja loppukäyttäjän omista arvostuksista.

Jos pääpaino on ergonomiassa ja ampumaominaisuuksissa, on Winchester aika lailla pettämätön kampe ja jos pääpaino on siinä, että ase pysyy vähäisemmällä huollolla toimintakuntoisena vuodesta toiseen, on Franchi varmempi valinta.

Näistä haulikoista Winchester on selkeämmin haulikko, jonka toimintaperiaate tulee ymmärtää ja jonka oikea huolto on osattava. Eli tämä haulikko tulee huoltaa jo käyttöönoton yhteydessä, jotta se toimisi luotettavasti.

Franchisssa ainoa potentiaalinen jumittava tekijä löytyy sen makasiiniputken sisältä, eli toimintavarmuutta saadaan parannettua putsaamalla makasiiniputken sisus ylimääräisistä öljyistä.

Winchester on itsesäätyvällä kaasumännällä näistä haulikoista monipuolisempi, eli inertiatoimisessa Franchissa on selkeämpi toiminta-alue, jolla ase käy ja kukkuu parhaiten. Franchi on inertiatoimiseksi kuitenkin varsin hyvin toimiva myös kevyemmillä latauksilla.

Winchesterissä etuna taas on se, että tarvittaessa sillä voi ampua myös 12/89 patruunoita, joita kaikkein vaativin vesilinnustus teräshaulipatruunoilla. Franchissa tämä vaatii aseen ottamisen pidemmällä pesällä ja tämä on taas pois kevyemmän pään latausten toimintavarmuudesta.


Aktiivisesti ampuvien keskuudessa toimintavarmuus ja aseen huolto ovat asioita, jotka ovat itsestäänselvyyksiä. Tällöin siis voidaan unohtaa “kansanterveydelliset” seikat ja painopiste voi olla puhtaasti eri haulikoiden ampumaominaisuuksissa.

Tällöin Winchester tuppaa viemään potin Franchin nenän edestä. Jos mieltymystä kysytään taas suurta harmaata massaa edustavilta metsästäjiltä, on inertiatoiminen Franchi itsestäänselvyys sen helppouden takia.

Kumman ottaisit?

Kysymys siitä, että kumpi haulikko on parempi itse kullekin käyttäjälle, on loppujen lopuksi aika helppo. Jos henkilö tuntee aseen ja osaa huoltaa aseen oikeaoppisesti, voidaan suositella Winchesteriä, koska se on joka tapauksessa parempi ammuttava näistä kahdesta haulikosta.

Jos taas ase tulee henkiölle, jolle toimintavarmuus on kaikki kaikessa ja aseen pitää toimia tilanteessa kuin tilanteessa huonosta pidosta huolimatta, on Franchi niin sanottu no-brainer, eli tällöin valinnan tulee olla Franchi.

Tärkeintä on käyttäjälle sopivan haulikon valinta ja tässä yhteydessä sopivuudella tarkoitetaan enemmänkin mekaanisen laitteen huollettavuuden ja toiminnan ylläpidon sopivuutta kuin haulikon mittojen sopivuutta.

Yksikään haulikko ei ole kovin hyvin sopiva fyysisesti, sillä ne ovat aina jonkinlaisia kompromisseja keskimääräisten käyttäjien mukaan.



Franchi Affinity 3 Elite Bronze

Paino 3,13 kg (28” piipulla)

Piipunpituudet: 26” tai 28”

Hintaluokka 1050 euroa

Winchester SX4

Paino: 3,26 kg (28” piipulla)

Piipuntpituudet: 26”, 28” tai 30”

Hintaluokka 1249 euroa