fbpx

Metsästys

Supijahdin uudet kujeet

Viime Kesäkuun alussa supikoira siirrettiin riistalajista haitalliseksi vierasperäiseksi lajiksi. Nyt jahdissa saa hyödyntää keinovaloa, valovahvisteisia yötähtäimiä sekä houkuttelusoittimia. Testasimme miten uudet apuvälineet toimivat käytännössä. Juttu julkaistu Riista 7/2019.

”Supikoira tulee vasemmalta pellonreunaa pitkin”, Antti Santalahti kuiskaa innostuneesti. Tilanne on kehkeytynyt nopeasti ja yllättäen ­– juuri silloin kun sitä vähiten odottaa. Tavoittelemme kyllä supikoiraa, olemme asettuneet pellon reunaan passiin ja houkuttelusoitin on viety pellolle. Emme vain osanneet odottaa, että saalis ilmestyisi näkyvillemme näin nopeasti ja valoisassa.

Alkukesällä supikoira määriteltiin minkin, piisamin, rämemajavan ja pesukarhun tavoin haitalliseksi vierasperäiseksi lajiksi. Teknisesti niiden pyytäminen ei ole enää metsästämistä, joten metsästyslain pyyntirajoitteet eivät ole kaikilta osin voimassa.

Tavoitteena on vähentää supikoirakantaa, joten supia saa nykyään pyytää ympäri vuoden, eikä pyytäjällä tarvitse olla metsästyskorttia. Pyyntiä voi tehostaa käyttämällä keinovaloa, yötähtäimiä ja keinotekoista ääntä synnyttäviä soittimia. Supien etsiminen lampuilla keilaamalla öisiltä pelloilta ja niiden ampuminen on sallittua.

Supin saa lopettaa loukkuun asuttujen rakennusten läheisyydessä, kunhan lopettamisen pystyy tekemään turvallisesti.

Myrkyn, rautojen ja sähkön käyttäminen ei ole pyynnissä edelleenkään sallittua. Supi on myös lopetettava nopeasti ja kivuttomasti, eli käytännössä ampumalla.

Supikoira juoksee pellonreunaa pitkin 40 metrin päässä soitinta kohti. Hapuilen kameran käteeni ja ehdin ottaa kuvan. Antti kääntää kiväärin supia kohti, mutta se havaitsee kuiskailumme ja liikkeen kadoten ojan kasvillisuuden sekaan. Olen aiemminkin todistanut, että supikoira tottelee houkutuspilliä, mutta siitä huolimatta olemme yllättyneitä soittimen tehoon.

Yötähtäimellä hämäräjahtiin

Ennen jahtia Antti oli asentanut kivääriinsä Nite Site-yötähtäimen. Nite Sitessa on infrapunalamppu, jonka ansiosta tähtäimellä voi ampua pilkkopimeässä. Ihminen eivätkä eläimet havaitse infrapunavaloa.

Laite kiinnitetään kiväärin omaan kiikariin siten, että kiikarin katselulinssiin kiinnitetään infrapunakamera, joka muodostaa infrapunavalon valaiseman digitaalisen kuvan kiikarin päälle asennettuun näyttöön. Näytössä näkyy kiikarin ristikko ja valaistu maisema. Laite ei muuta kiikarin osumapistettä.

Supikoiran pyynnissä on nykyään sallittua käyttää elektronista houkuttelusoitinta ja pimeänäkötähtäintä.

Nite Sitella ampuminen poikkeaa normaalista ampumisesta mm. ampuma-asennon puolesta, koska ampujan on nähtävä kiikarin päällä oleva näyttö.

Laitteeseen kannattaa totutella ennakkoon ampumista harjoittelemalla. Laitteella voi ampua ja harjoitella myös valoisassa, jolloin ei käytetä infrapunaominaisuutta ja laitteen kuva muodostuu päivänvalossa.

Nite Siten etuna on, ettei kiväärin omaa kiikaria tarvitse irrottaa eikä laitetta erikseen kohdistaa. Nite Site on nopea asentaa omaan tuttuun aseeseen ja sen saa helposti pois kiikarista.

Houkuttelun uudet mahdollisuudet

Supikoira reagoi muiden petojen tavoin houkutteluääniin, joilla matkitaan pieneläinten hätähuutoa. Perinteisesti ääni tuotetaan houkuttelupilleihin puhaltamalla, mutta supikoiraa pyydettäessä on nykyään sallittua käyttää myös elektronisia houkuttelusoittimia. Markkinoille on kesän aikana tullut muutamia soitinmalleja.

Erillisen, kaukosäätimellä ohjattavan, soittimen etuna on se, että eläimen mielenkiinto kohdistuu soittimeen eikä se havaitse yhtä helposti sivulla olevaa metsästäjää. Erillisen soittimen avulla asetelma on kaikin puolin helpompi rakentaa naamioitumista, hajuja ja ampumasektoria ajatellen.

Pienpetopilliin puhaltaminen vaatii taitoa ja on melko raskasta, joten soittimella pyynti on helpompaa.

Isku kannattaa tehdä alueelle, jossa supit liikkuvat luonnostaan ruokaa hakemassa. Loppukesästä niitetyt heinäpellot ja puidut viljapellot ovat hyviä pelipaikkoja. Pelloilla on kuolleita sammakoita ja myyriä, joita supit etsivät. Niitetyllä pellolla supikoira myös näkyy, eikä häviä kasvillisuuden sekaan.

Olimme asettuneet muutamaa päivää aiemmin niitetylle heinäpellolle. Aurinko on laskenut ja soitin on viety 60 metrin päähän pellolle. Olin muutaman minuutin testaillut laitteesta löytyviä jäniksen hätähuutoja ja hiiren vikinä-ääniä, kun suppana yllätti.

Kauko-ohjattava elektroninen houkuttelusoitin viedään pellolle 60 metrin päähän passipaikasta. Supikoiran on tultava avoimelle pellolle tavoitellessaan äänilähdettä.

Houkuttelusoitin, Nite Site, kunnon istuinreppu, asetuki ja maastopuku. Siinä ”supikuiskaajan” varusteet.

Jatkan soittamista supin näyttäytymisen jälkeen emmekä kauan ehdi harmitella menetettyä saalista, kun luultavasti sama supi tulee pellolle kauempana. Suunta on edelleen suoraan kohti soitinta. Antti saa supin Nite Siten näytöllä näkyvään ristikkoon ja minä saan pedon jäniksen hätähuutoäänellä pysähtymään. Supi putoaa paikoilleen laukauksesta ja nopeasti laajenevan muovikärkisen V-Max-luodin voimasta.

Kesäkarvaisen supin nahalla ei ole mitään arvoa, joten eläimet kannattaa ampua nopeasti laajenevilla eli osumasta räjähtävillä muovikärkisillä luodeilla. Saalis kuolee välittömästi heikommastakin osumasta. Saaliiseen tai maahan osuva luoti hajoaa, joten kimmokevaara on pieni.

Toinen supikoira

Supikoiran houkuttelukokeilu alkoi lupaavasti. Päätämme jatkaa houkuttelua, jotta näemme, oliko supin saaminen sattumaa. Houkuttelemme vielä hetken muita alueella mahdollisesti olevia supikoiria, mutta niitä ei ilmaannu näkösällä. Suuntaamme toiselle otolliselle paikalle yrittämään. Yö pimenee virittäessämme soitinta uuteen paikkaan.

Katselukiikareilla näkee vielä jotenkin, mutta tarkan laukauksen ampuminen kiväärin omalla kiikarilla olisi jo mahdotonta. Pimeänäkölaitteen vaihtoehtona olisi voimakas valolamppu, joka laitettaisiin päälle eläimen ollessa ampumasektorissa. Supi ei yleensä säikähdä valoa, vaan jää usein hämmentyneenä hetkeksi paikoilleen.

Asetan houkuttelulaitteen soittolistaan viisi hyvältä kuulostavaa houkutteluääntä, joita laite soittaa non-stopilla pitäen eri äänten välillä muutaman sekunnin tauon. Tällä kertaa osaamme olla heti varuillamme.

Lyhyen hiljaisen tuokion jälkeen aloitamme taas houkuttelun. Asetan houkuttelulaitteen soittolistaan viisi hyvältä kuulostavaa houkutteluääntä, joita laite soittaa non-stopilla pitäen eri äänten välillä muutaman sekunnin tauon. Tällä kertaa osaamme olla heti varuillamme.

Varttitunnin kuluttua Antti kuiskaa taas, että supi on tulossa kohti. Näemme Nite Siten näytöllä houkuttelusoitinta kohden juoksevan supin. Laukaus kajahtaa loppukesän yössä ja toinen houkuttelusupi on saaliina. Jahtimuoto vaikuttaa ensikokemalta mielenkiintoiselta ja tuottoisalta. Houkuttelusoittimen tehoon on pakko uskoa, kun saaliina on kaksi supia kahdesta eri paikasta.

Supikoiran houkuttelumetsästys täydentää mielenkiintoisella tavalla muita supien jahtimuotoja, ja on suorastaa koukuttavan mielenkiintoista touhua.

Vinkit supikoiran houkutteluun

Houkutteluun tarvitset aseen, pimeätähtäimen tai voimakkaan valolampun, houkuttelupillin tai elektronisen houkuttelusoittimen. Hyödyllisiä varusteita ovat valovoimaiset kiikarit, ampumatuki sekä jakkara. Kesällä voit käyttää hyttyskarkoitinta.

Tiedustele sopivat houkuttelupaikat ennakkoon. Valitse houkuttelupaikaksi sellainen alue, jossa supit liikkuvat ruuan haussa luonnostaan, ja jossa näet ampua eläimen. Hyviä alueita ovat niitetyt heinäpellot, puidut viljapellot, kanaloiden ja sikaloiden lähialueet. Tyyni tai heikkotuulinen keli on houkuttelun kannalta otollisin, koska silloin houkutteluääni kantautuu riittävän pitkälle. Sateella houkuttelu ei tuota tulosta.

 Odota hetki hiljaa ennen houkuttelua. Aloita houkuttelu hiljaisella äänenvoimakkuudella ja vähemmän voimakkailla houkutteluäänillä, sillä varsinkin nuoret supikoirat pelkäävät liian voimakkaita ääniä. Voimista ääniä välillä, jotta ne kuuluvat kauemmas, mutta hiljennä niitä taas. Välillä voi pitää lyhyitä taukoja soittamisessa tai pilliin puhaltamisessa. Hyviä houkutteluääniä ovat mm. hiiren vikinää ja kevyttä jäniksen hätähuutoa jäljittelevät distress äänet.

 Houkuttele yhdellä paikalla puolesta tunnista tuntiin. Houkuttelua voi jatkaa, vaikka saalista olisi saanutkin. Supit eivät välttämättä säikähdä yksittäistä laukausta. Houkuttelua voi jatkaa aluetta vaihdellen läpi koko yön, sillä supikoira on aktiivisimmillaan pimeällä.

Muista, että elektronisen houkuttelusoittimen, keinotekoisen valon ja pimeänäkötähtäimen käyttö on sallittu vain haitallisten vieraslajien pyynnissä.

 

Pikatesti

Western Rivers houkuttelusoittimet 

Supikoiraa saa nyt houkutella myös elektronisella äänilaitteella. Western Rivers-soittimet ovat toimivia ja edullisia houkuttelulaitteita. 

Soittimista löytyy houkutteluääniä useiden eläinlajien houkutteluun. Merkittävä osa äänistä on tarkoitettu Amerikassa elävien eläinten, kuten kalkkunan ja kojootin houkutteluun. Suomessa elektronista houkuttelulaitetta saa käyttää vain haitallisten vieraslajien pyynnissä eli käytännössä supikoiran houkuttelupyynnissä. 

 Mantis pro 100 soittimen äänivalikoimasta löytyy 100 erilaista houkutteluääntä, joista supikoiran houkutteluun soveltuvia ääniä on kymmenkunta. Supikoiralle toimivia houkutteluääniä ovat hiirien ja pieneläinten hätähuutoäänet, jotka matkivat ahdingossa olevan eläimen huutoa. Pikatestin perusteella laite houkuttelee supikoiria. 

Laitteen muistista löytyy variksen ääniä, joten laitetta voi käyttää myös erikoisluvalla haittalintujen poistoon. 

 Soitinta ohjataan kaukosäätimellä, jonka kantama on noin 200 metriä. Kaukosäätimellä voi säätää äänenvoimakkuutta ja vaihdella houkutteluääniä. Laitteeseen voi ohjelmoida 1-5 ääntä soimaan jatkuvalla syötöllä. Houkutteluäänien väliin voi valita 1, 3 tai 5 sekunnin tauon. Ohjelmoitavat äänet helpottavat yksinmetsästystä. 

 Metsästäjästä kauemmas vietävän soittimen suurin etu on, että eläin kohdistaa huomionsa äänilähteeseen, eikä huomaa sivummalla olevaa metsästäjää. 

Laitteen 4″ kaiutin tuottaa 110 dB:n äänen, joten se kuuluu kauas. Soittimen käyttö on yksinkertaista ja sen oppii pienellä harjoittelulla. Suurin puutos laitteessa on, ettei sen muistiin voi ladata omia houkutteluääniä. Mantis pro 100 houkuttelusoitinta voi suositella supikoiran houkuttelujahtiin. Yhden illan testirupeama tuotti kaksi supia.  

 Mantis 25 soitin on pienempi laite, jota metsästäjä soittaa suoraan laitteella. Laitteen muistissa on 25 houkutteluääntä ja sen avulla pääsee alkuun supikoiran houkuttelussa. Laite on parhaimmillaan näkösupien houkuttelussa tai yhdistelmäkäytössä Mantis pro 100 kanssa. 

Pienen kokonsa vuoksi Mantis 25 soitinta voi kuljettaa repussa mukana näköeläinten varalle. Pienen kaiuttimen vuoksi sen tuottama ääni ei kantaudu kovin kauas. Soittimen saa soittamaan taukoamatta yhtä ääntä.  

 

Mantis pro 100

Maahantuonti ja myynti: Eränetti 
Hinta: 119€  
Valmistusmaa: Kiina 
Kaukosäätimen valikot englanniksi 
Soitin toimii kahdeksalla AA-paristolla ja kaukosäädin 9 V:n paristolla. 
Soittimessa on 100 houkutteluääntä. 

 

Mantis 25 

Maahantuonti ja myynti: Eränetti 
Hinta: 39,90€  
Valmistusmaa: Kiina 
Soitin toimii neljällä AAA-paristolla. 
Soittimessa on 25 houkutteluääntä.