fbpx

Aseet & optiikka

Klassikot – Hirvensurma ja maaginen kokotukki

Suomalaisessa metsästyksessä on ollut mielenkiintoinen parivaljakko, joilla on legendaarinen asema metsästäjien keskuudessa. Sako Carbine ja Leupold “Hirvensurma” ovat ikonisia varusteita meikäläisissä hirvijahdeissa.

Sako Carbine on niin sanotulla Mannlicher -tukilla varustettu versio perinteisestä Sakon kivääristä. Samaan aikaan kokomittaisen tukin kanssa, siinä on peruskivääriin verrattuna lyhyempi piippu. Tästä muutoksesta johtuen kiväärin nimessä on sana Carbine.

Tätä nimitystä tosin on turha etsiä kivääristä, eli kyse on vain myyntinimestä. Kyse on kokotukkisesta kivääristä.

Sako Bavarien Carbine on kunnianosoitus tälle Sakon kokotukkiselle aseelle, josta käytettyjen kiväärien markkinoilla on tullut kaikkein parhaiten arvonsa säilyttävä Sakon malli.

Jos verrataan esimerkiksi tavanomaisen Sako AIII kiväärin ja Carbinen mallisia eroja hinnassa, ovat Carbinet miltei tuplahintaisia hintapyyntöjen osalta. Kokotukissa on jotain maagista kiehtovuutta.

Verrattaessa Sako Carbine ja Sako Bavarian Carbine malleja keskenään, on uudemmassa 85 Bavarian Carbinessa yksiosainen tukki, jota vanhemmista Carbine malleissa ei löytynyt. Niissä siderenkaan kohdalla tukissa oli varkoituksellisella välyksellä varustettu liitos, joka oli tuttu vanhemmista sotilasaseista ja jolla pyrittiin siihen, että tukin värähtelyyn kokotukilla olisi mahdollsimman vähän vaikutusta.

Toisaalta tällä tavoin vältyttiin myös tavanomaista pidempien tukkiaihioiden käytöltä.

Sako Carbine on legendaarinen ja haluttu kivääri, joka herättää keskustelua.

Uudistettu Bavarian Carbine tekee muotoilullaan selkeämmin kunniaa alkuperäiselle Mannlicher-Schönauer M1903 kiväärille tukkinsa osalta. Sen takatukissa on kuitenkin sianselkämuotoilua, joten kyseinen kivääri on kokonaisuudessa hyvin manner-eurooppalainen olemukseltaan.

Carbine on legendaarinen ja haluttu kivääri, joka herättää keskustelua, mutta tämän kiväärin päältä löytyy myös legendaarisen tähtäimen nykyversio. Siinä vaiheessa, kun peura ei vielä ollut mitenkään isommalti metsästetty riistaeläin, oli Suomi takapajula tähtäinkiikareiden osalta.

Hirvensurman suurimpina etuina aikalaisiin kilpailijoihin oli sen pitkä, tuolloin 30 vuoden takuu, sekä lupaukset lunastava kestävyys.

Se parempi kansantähtäin oli Leupold ja malleista erityisesti VX-III 1,5-5×20 sai osakseen lisänimityksen “hirvensurma”, jolla nimellä tätä tähtäintä yleisesti puhuteltiin ja jolla sitä myöhemmin myös markkinoitiin Suomessa.

Hirvensurman suurimpina etuina aikalaisiin kilpailijoihin oli sen pitkä, tuolloin 30 vuoden takuu, sekä lupaukset lunastava kestävyys. Hirvensurman etuina oli myös tähtäimen keveys, kompaktit ulkomitat ja tuolloin laaja näkökenttä ja kuvan avoimuuden tunne.

Kyse oli kirkkaan kuvan tarjoavasta laatutähtäimestä, josta joutui maksamaan hieman enemmän, mutta joka taas eurooppalaisiin tähtäimiin verrattuna oli vielä koko kansan saavutettavissa.

Leupoldin asema vahvistui vahvistumistaan vielä 1990-luvulla ja siitä tulikin synonyymi tähtäimelle, joka hankittiin siinä vaiheessa, kun “Japanin-Tasco” veti vedet sisäänsä tai muuttui helistimeksi kesken hirviratatreenien.

“Jaha, ostit sitten Leupoldin”

“Jaha, ostit sitten Leupoldin”, oli tuttu lausahdus siinä vaiheessa, kun mitta sekundan kanssa värkkäämiseen tuli täyteen.

Tämän päivän Leupoldit ovat muuttuneet jonkin verran, eli esimerkiksi nyt VX-III i mallissa on 30 mm runkoputki, valaistu ristikko ja tässä kiväärissä myös pikasäädettävä korotorni. Hirvensurma on siis siirtynyt tälle vuosituhannelle näiden muutosten myötä.

Tämä klassikkopari on tänäkin päivänä mitä mainioin ja miellyttävin parivaljakko hirvijahteihin ja etelän ajojahteihin. Molemmissa tuotteissa on oma nostalgiansa, joka tekee parivaljakosta edelleen potentiaalisen metsästyskiväärin ja takuuvarman puheenaiheen tulistelupaikalla.

Sako 85 Bavarian Carbine

Kaliiperi: .308 WInchester

Hinta: 2390 euroa

Leupold VX-3HD 1,5-5×24 CDS-ZL IR FIREDOT

Hinta: 990 euroa